HELLENIC SHEPHERD

fq

ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ

 

Γενική Περιγραφή

 

Είναι σκύλος ρωμαλέος, με καλή σωματική διάπλαση που την χαρακτηρίζει ο ισχυρός σκελετός και η καλή μυϊκή κάλυψη, ικανός να κινείται όλη μέρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε δύσβατες περιοχές και με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε τροφή και ν’ αντιμετωπίζει τα αγρίμια που απειλούν τα κοπάδια, είτε με καταδίωξή τους, είτε με συμπλοκή σώμα προς σώμα.
Ο τυπικός βηματισμός είναι ο βραχύς τροχασμός.
Η κίνησή του πρέπει να είναι άνετη και σταθερή στον τροχασμό, ικανή να επιταχυνθεί σε καλπασμό, με δυνατότητα ελιγμών. Στο βάδισμα ο σκύλος κρατά χαμηλά το κεφάλι.
Η παρουσία του στο κοπάδι δεν ενοχλεί τα ζώα με τα οποία αναπτύσσει σχέσεις αρμονικής συμβίωσης και ένστικτο προστασίας, το οποίο εκδηλώνει έντονα με απωθητικές ενέργειες στην παρουσία οποιουδήποτε εισβολές στον ζωτικό του χώρο.
Τα άτομα της φυλής εμφανίζουν καλή υγεία, μακροβιότητα, αργή ωρίμανση και έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, με εμφανή έκφραση στα ανατομικά χαρακτηριστικά.
Τα θηλυκά είναι πολύπλοκα και εμφανίζουν καλό μητρικό ένστικτο.
Η προέλευσή του είναι οι αρχαιοελληνικοί Ποιμενικοί Μολοσσικοί σκύλοι έτσι όπως αυτοί εξελίχθηκαν δια μέσου των αιώνων σε ένα γενετικό κράμα με άλλους ποιμενικούς ορεινούς σκύλους της χώρας μας.
Σήμερα εμφανίζεται σαν πρωτόγονος ποιμενικός ορεινός σκύλος φύλακας κοπαδιών.
Κεφαλή
Είναι ογκώδης με αναλογία ρύγχους –κρανίου 2:3 και μέτρια ρινομετωπική γωνία. Το κρανίο είναι ομαλά καμπυλωτό, με εμφανή υπερόφρυα τόξα και φαρδύ όσο σχεδόν το μήκος του. Καταλήγει σε αισθητή ινιακή απόφυση.
Το ρύγχος είναι φαρδύ και βαθύ στο σημείο πρόσφυσης με το κρανίο και συγκλίνει ομαλά προς το ακρορίνιο, χωρίς να καθίσταται μυτερό, αλλά αντιθέτως διατηρώντας επαρκές εύρος, το οποίο έχει ευρείς ρώθωνες με μαύρο χρωματισμό. Οι παρειές είναι επίπεδες και βαθιές. Τα ζυγωματικά είναι εμφανή.

 

Στόμα 

 

Έχει άρτια και ισχυρή οδοντοστοιχία, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες. Η άνω και η κάτω γνάθος συγκλίνουν σε δάγκωμα τύπου ψαλίδας ή επίπεδο δάγκωμα και καλύπτονται από χείλη παχιά και ελαφρά χαλαρά.

 

Αυτιά

 

Εκφύονται στο ύψος της νοητής γραμμής από την έξω γωνία των ματιών προς τα πίσω, είναι τριγωνικά, καρδιόσχημα, μετρίου μεγέθους, ακουμπούν στις παρειές επίπεδα ή αποκαλύπτουν εν μέρη το εσωτερικό τους. Το δέρμα τους είναι παχύ και καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα.
Κατά την προσήλωση του σκύλου σε κάποιο ερέθισμα, ανασηκώνονται ελαφρά και κινούνται προς τα εμπρός.
Συμβάλλουν ιδιαίτερα στη συνολική έκφραση του προσώπου.
Δεν επιτρέπεται η κοπή των αυτιών και άτομα χωρίς αυτιά δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται στις Εκθέσεις Μορφολογίας.

 

Οφθαλμοί

 

Μετρίου μεγέθους, σε ωοειδές σχήμα, τοποθετημένοι συμμετρικά σε παράλληλες γραμμές του επιμήκη άξονα του κρανίου, απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Κατά την πλαγία όψη της κεφαλής, κατέχουν θέση λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του ρύγχους, καθώς αυτό επεκτείνεται νοητά προς το κρανίο. Το χρώμα τους καστανό. Προτιμούνται οι πιο σκούρες αποχρώσεις. Τα βλέφαρα πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς να αποκαλύπτουν το βλεννογόνο τους. Το βλέμμα είναι σοβαρό διεισδυτικό και ήρεμο.

 

Τράχηλος

 

Είναι ισχυρός, φαρδύς, μυώδης, σχετικά βραχύς, καλύπτεται από δέρμα χαλαρό που σχηματίζει προγούλι σε μικρό βαθμό.

 

Εμπρόσθια άκρα

 

Ισχυροί ώμοι, έχουν θέση κοντά στο θώρακα. Οι ωμοπλάτες είναι επικλινείς και σχηματίζουν μέτρια γωνία με τους βραχίονες. Τα μπροστινά πόδια πρέπει να είναι ίσια, με δυνατά και χοντρά οστά που καλύπτονται από ισχυρές μυϊκές μάζες.
Οι αγκώνες πρέπει να βρίσκονται παράλληλα με τον θώρακα και σε απόσταση από τις πλευρές ικανή να επιτρέπει την απρόσκοπτη έκταση του θώρακα κατά την κίνηση, ακόμη και κατά την μέγιστη προσπάθεια του σκύλου.
Οι καρποί πρέπει να έχουν ελαστικότητα και δύναμη.

 

Σώμα

 

Το στήθος πρέπει να είναι ευρύ και βαθύ μέχρι του ύψους των αγκώνων. Ο θώρακας απαρτίζεται από πλευρές τοξοειδείς με μέτρια καμπυλότητα, που επεκτείνονται αρκετά προς τα πίσω και αφήνουν αρκετό χώρο για την καρδιά και τους πνεύμονες.
Η ράχη είναι φαρδιά, ίσια και μετρίου μήκους καλυπτόμενη από ισχυρές μυϊκές μάζες. Η κάτω γραμμή του θώρακα συγκλίνει ελαφρά προς τα πίσω, σχηματίζοντας μέτρια καμπύλη που δίνει την εικόνα της σφικτής κοιλιάς, διατηρώντας όμως ικανό βάθος στην οσφυϊκή χώρα.
Η οσφύς είναι φαρδιά, βραχεία, μυώδης, ελαφρά καμπυλωτή, ενώνεται με εξίσου φαρδιά λεκάνη που είναι ελαφρά επικλινής προς τα πίσω και απαρτίζεται από ισχυρά λαγόνια οστά, που είναι εμφανή κατά το μεγαλύτερο ύψος της.

 

Οπίσθια άκρα

 

Οι μηροί πρέπει να είναι φαρδιοί και μακριοί και να έχουν καλή μυϊκή κάλυψη. Οι αρθρώσεις του γόνατου και του ταρσού είναι ισχυρές και σχηματίζουν μέτριες γωνιώσεις καθώς εμφανίζονται στη στάση του σκύλου και από την πλάγια όψη του.
Οι κνήμες είναι μέτριου μήκους και ο ταρσός ευρίσκεται χαμηλά. Τα μετατάρσια είναι κοντά, συμπαγή και κάθετα στο έδαφος όταν ο σκύλος είναι σε θέση στάσης.
Τα οπίσθια άκρα πρέπει να έχουν ισχυρά και χοντρά οστά και να είναι παράλληλα καθώς παρατηρούνται από πίσω.
Η παρουσία ή όχι ψευδονύχων είναι αδιάφορη και δεν προσθέτει στη γενετική αξία του σκύλου, καθόσον δεν αποτελεί λειτουργικό ανατομικό στοιχείο.
 

Πέλματα

 

Τα πέλματα είναι ευμεγέθη και σφικτά σε σχήμα ωοειδές, με χοντρά και σκληρά νύχια. Η μεσοδακτύλιος μεμβράνη είναι καλά ανεπτυγμένη και τα δάκτυλα είναι μακριά και καμπυλωτά.

 

Ουρά

 

Είναι χοντρή στη βάση της, φυτρώνει ψηλά στη λεκάνη, είναι μακριά έως το ύψος του ταρσού και σχηματίζει καμπύλη και μικρή αναστροφή κατά την άκρη της.
Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε διέγερση και κινείται ανασηκώνεται και σχηματίζει ημικύκλιο πάνω από τη λεκάνη.
Καλύπτεται από άφθονο τρίχωμα και σχηματίζει πλούσιο θύσανο.
Εμφανίζονται επίσης βραχύουρα ή άνουρα άτομα, τα οποία είναι αποδεκτά εξίσου με τα μακρύουρα άτομα και οι μεταξύ τους συζεύξεις είναι επιθυμητές προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης μιας ποικιλίας φυλής, στο βαθμό που το ιδιαίτερο αυτό στοιχείο δεν συνδέεται γενετικά με τα προβλήματα υγείας.

 

Τρίχωμα

 

Είναι πυκνό και άφθονο, με χοντρή τρίχα και συνίσταται από δύο μανδύες. Ο κάτω μανδύας έχει μαλακό και πυκνό τρίχωμα, ενώ ο πάνω μανδύας έχει μακρύτερο τρίχωμα με τρίχες ίσιες ή ελαφρά κυματιστές. Ο σγουρός μανδύας δεν είναι επιθυμητός.
Το τρίχωμα είναι αφθονότερο στο πίσω μέρος των μηρών.
Εμφανίζεται σε δύο ποικιλίες, τον μεσότριχο τύπο και τον μακρύτριχο τύπο. Τα αρσενικά άτομα εμφανίζουν χαίτη. Τα θηλυκά άτομα έχουν κοντύτερο τρίχωμα. Το δέρμα είναι σκληρό αλλά ελαστικό.
 

Χρωματισμός

 

Οι βασικοί χρωματισμοί είναι ο μαύρος, ο καστανόφαιος, ο λευκός και ο ποικιλόχρωμος.
Στον μαύρο χρωματισμό παρατηρούνται πολλές φορές καστανές ανταύγειες, ενώ εμφανίζονται λευκά σημάδια στο στήθος, το λαιμό το επιρίνιο και τα άκρα ( Μπασιούρης, κατά την ποιμενική ορολογία).
Ποικιλία του μαύρου χρωματισμού είναι επίσης η εμφάνιση πυρόξανθων ή ραβδωτών περιοχών στις παρειές , το στήθος, πάνω από τα μάτια και τα άκρα ( Γκέσος, κατά την ποιμενική ορολογία).
Στον καστανόφαιο χρωματισμό παρατηρούνται αποχρώσεις που κυμαίνονται από τον υπόξανθο, τον φαιό έως τον σκοτεινό καστανόφαιο ( Μούργο, κατά την ποιμενική ορολογία ) και τον ραβδωτό. Στον υπόξανθο (σταρένιο) και τον ραβδωτό είναι δυνατή η παρουσία μαύρου χρώματος στο ακρορίνιο, καθώς και η παρουσία λευκών περιοχών στο ακρορίνιο και στα άκρα.
Στον ποικιλόχρωμο τύπο ( Παρδάλης κατά την ποιμενική ορολογία), εμφανίζονται πάνω στη δεσπόζουσα λευκή επιφάνεια του τριχώματος, κηλίδες μικρές ή μεγάλες, καθώς και στίγματα, καστανόφαιου ραβδωτού ή μαύρου χρώματος, Οι κηλίδες χρώματος πάνω στο κεφάλι, είναι επιθυμητό να σχηματίζουν συμμετρικές περιοχές.
Έκφραση του ποικιλόχρωμου τύπου είναι και ο κυανομιγής χρωματισμός.
Όλοι οι χρωματισμοί είναι ισότιμοι και αποτελούν γονιδιακό πλούτο της φυλής. Ο εκτροφέας πρέπει να τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις αισθητικές του προτιμήσεις, αφού λάβει υπόψη του τα άλλα ουσιώδη ανατομικά χαρακτηριστικά.

 

Χαρακτήρας και συμπεριφορά

 

Ανεξάρτητος, θαρραλέος, αποφασιστικός, πιστός, εργατικός με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ισχυρό ένστικτο προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντός του.
Είναι ευαίσθητος στον έπαινο και στον ψόγο και δεν ανέχεται την βίαιη συμπεριφορά. Έντονα κυριαρχικός υποτάσσεται σε ένα άτομο. Σε αγέλες πάνω από τρία άτομα επιδιώκει την ιεραρχική τοποθέτησή του στις υψηλότερες κοινωνικές βαθμίδες με έντονες αψιμαχίες.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΜΟΛΟΣΣΟΥ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ (ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ 382 Π.Χ)

TITAN FIGHT ( 382 B.C.)

parastasi1500

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ

  Η ενασχόληση μας με την φυλή προέκυψε όταν για πρώτη φορά το 1991 στην 1η έκθεση μορφολογίας του Κ.Ο.Ε. στη Φιλοθέη θαυμάσαμε τον Τόμπυ ένα καλό μακρύτριχο δείγμα της φυλής . Καθαρά από αγάπη σε κάθε τι το Ελληνικό , ενδιαφερθήκαμε να γνωρίσουμε καλά τη φυλή & ως εκ τούτου  ασχοληθήκαμε με την εκτροφή της. Τεράστια ήταν η αρχική μας έκπληξη με τις δυνατότητες & το χαρακτήρα της φυλής , πού γρήγορα μετετράπη σε … απεριόριστο θαυμασμό για την ως επί το πλείστον υπεροχή της σε σχέση με τις ξενικής προέλευσης εισαγόμενες πολυδιαφημισμένες φυλές σκύλων.
     Διαδοχικά επαναλαμβανόμενα ταξίδια μας στην κεντρική & Βόρεια ορεινή Ελλάδα για ανεύρεση ποιοτικού γονιδιακά  υλικού ( κουτάβια & σκύλοι ) από το 1992 έως & σήμερα αλλά & για συλλογή πληροφοριών από τους αντίστοιχους ποιμένες κυνοχρήστες & διασώστες της φυλής.
    Παρά τις κάμποσες αποτυχίες ( λόγω παραπληροφόρησης ) αλλά  & επιτυχίες ανάμικτα , βήμα το βήμα  σύντομα διακρίναμε την πλειάδα των φυλών πού περιέχοντο στο γονιδιακό μίγμα του σκύλου πού απεκαλείτο Ελληνικός Ποιμενικός & αυτές ήσαν τουλάχιστον 3. Παράλληλα η προσπάθεια εκπαίδευσης τους με συμβατικές αλλά & αντισυμβατικές μεθόδους άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα & των 3 φυλών. Είναι βέβαιο για εμάς πλέον πώς οι Ελληνικές φυλές όχι μόνον εκπαιδεύονται αλλά εμφανίζουν & εξαιρετικές επιδόσεις στην εργασία της προστασίας αλλά & του συνοδού αναπήρου με διαβάθμιση σύμφωνα με τη φυλή . Απλά η εκπαίδευση τους χρειάζεται εκπαιδευτή γνώστη των φυλών αυτών ο οποίος να προσαρμόζει τις γενικές αλλά & τίς ιδιαίτερες τεχνικές του κατά περίπτωση. ( Ουδόλως ισχύει λοιπόν πώς ο Ελληνικός σκύλος δεν εκπαιδεύεται  από πλειάδα μη επαϊόντων εκπαιδευτών. ) Είναι ατέλειωτες οι μαρτυρίες των ενθουσιασμένων πελατών & φίλων μας για τά κατορθώματα του σκύλου η της σκύλας τους. Είτε αυτοί ήσαν ποιμένες είτε ήσαν απλοί πολίτες της επαρχίας είτε ακόμη & των αστικών κέντρων σε μικρότερο ποσοστό. Το επίπεδο της απόδοσης στην εργασία τους είναι εξόχως υψηλό με εντυπωσιακό ποσοστό αυτενέργειας των σκύλων & όχι μόνο ανταποκρινόμενοι στην εκπαίδευσή τους , δείγμα της οξυδέρκειάς των της παρατηρητικότητας  , της συγκέντρωσης των στην εργασία τους αλλά & τελικά της ιδιαίτερα αναπτυγμένης ευφυίας των.
    Μάζεμα & κουβάλημα κάθε πρωϊ των αυγών από το κοτέτσι έξω από την πόρτα της κουζίνας.
Μάζεμα κάθε απόγευμα κατά το σούρουπο όλων των πουλερικών ελευθέρας βοσκής ακόμη & του αρχηγού του κυρ κόκκορα & φύλαξη τους όλη τη νύχτα.
Προστασία επί 24ώρου βάσης των αρνιών & των κατσικιών & συγκέντρωση τους το απόγευμα για επιστροφή στο μαντρί χωρίς τη συνοδεία ανθρώπου.
Γλύψιμο & στέγνωμα των νεογέννητων αρνιών πού τά εγκατέλειψε προσωρινά η  άμαθη πρωτάρα μάννα τους , μέχρι αυτή να τά αναλάβει  . Φιλί ζωής για τά νεογέννητα ιδιαίτερα τις παγωμένες νύχτες του Χειμώνα .
   Χώρισμα μπαίνοντας στη μέση του καυγά των δύο σφετεριστών την εξουσία κοκκόρων. Αν αυτοί επιμείνουν μεταφορά στο στόμα του πλέον επιθετικού στην άλλη μεριά του αγροχτήματος.
   Προστασία του αφεντικού από επίθεση άλλου σκύλου ,φιδιού , λύκου , αρκούδας θυσιάζοντας πολλάκις τη ζωή του.
Προστασία με επίθεση σε ένοπλους ληστές πού πυροβολούν για να ληστέψουν την οικογένεια του αφεντικού του. Συνήθως τους τρέπει σε φυγή η μανιασμένη αποφασισμένη σθεναρή του άμυνα , κ.λ.π.
   Η εμπειρία μας από τις εκατοντάδες σκύλους πού παρατηρήσαμε ,εκθρέψαμε , εκπαιδεύσαμε κρατώντας στατιστικά στοιχεία ( σωματομετρικά & συμπεριφοράς ) μας οδήγησε στην πεποίθηση για αταλάντευτη  προσπάθειά μας να διαλεχτούν & να διασωθούν οι επιμέρους φυλές .Γεγονός πού το   διατυμπανίζαμε  σ’όλους τους κυνόφιλους λάτρεις του Ελληνικού Ποιμενικού είτε δια ζώσης , είτε μέσω άρθρων του ειδικού τύπου ( Κόσμος του Σκύλου , Τά σκυλιά μας & εμείς , Κυνολογία & αλλού ) .Επίσης & σε περιοδικά Ιστορικού & Φιλοσοφικού περιεχομένου όπως ο Δαυλός όπου είχαμε την τιμή να παρέχουμε συνέντευξη γενικότερα για τους Σκύλους στην Αρχαία Ελλάδα & ειδικότερα για τον Μολοσσικό Ελληνικό Ποιμενικό . Αυτού του οποίου μάλλιστα , πρώτοι παγκόσμια συντάξαμε το μορφολογικό & ψυχολογικό πρότυπο όπως το αντιλλαμβανόμασταν το 1987 , ευρισκόμενοι  προφητικοί στο πρότυπο πού εξέδωσε μετά το 1991 ο Κ.Ο.Ε. Παράλληλα σε εκείνο το άρθρο μας επιστούσαμε την προσοχή των αρμοδίων του ΚΟΕ για το συντελούμενο κυνοτεχνικό έγκλημα του μη διαχωρισμού της φυλής σε 3 άλλες φυλές & ειδικότερα στην συνεχιζόμενη υπόθαλψη & αλλοίωση του Μολοσσικού άρα Ελληνικού Σκύλου .
   ΥΓ .  : Σύμφωνα με τον Ομηρο , όταν οι Ελληνες κατέλαβαν την Τροία ο γυιός του νεκρού Αχιλλέα ο Νεοπτόλεμος , πήρε σαν λάφυρο την πλέον ανδρεία Τρωάδα γυναίκα , την σύζυγο του φονευθέντος στο πεδίο της τιμής Εκτωρα από τον Αχιλλέα.
Εστησε το Βασίλειο του στην Πίνδο , καρπός της ενωσης τους με την Ανδρομάχη υπήρξε ο γυιός τους ο Μολοσσός , οι απόγονοί του ονομάζοντο στην αρχαιότητα Μολοσσοί ( εκ του μόλλο η μάλλο πού σημαίνει το πολύ το μεγάλο το μεγαλοκέφαλο το πολεμικό το ανίκητο & δεύτερο συνθετικό η κατάληξη  σσος πού υποδεικνύει εντοπιότητα κατά το Περισσός ,Αττικός , Σπαρτιατικός κ.λ.π.
   Οι σκύλοι τους ήσαν οι πλέον μεγαλόσωμοι  & ξακουστοί για την ανδρεία τους ,εφυλούσαν τα κοπάδια & από τους Λέωντες ακόμη , χρησιμοποιούντο & στον πόλεμο αλλά & σαν κυνηγοί σκληρότριχου θηράματος αλλά & σαν Πυλωροί . Τους ονόμαζαν Μολοσσικούς η Μολοττικούς η Μολοττίδες κύνες .
Βλέπε τον σύγχρονο Μολοσσικό Ελληνικό Ποιμενικό & σύγκρινέ τον με τον Μολοσσό Ηπείρου , με τον Μπάντογκ , τον Κάνε Κόρσο & όλλους αυτούς με τον σκύλο της Γιγαντομαχίας πού δαγκώνει τον Τιτάνα στον μηρό . Από το Μουσείο της Περγάμου 383 π.Χ.
  Προφανώς υπήρξαμε δυσάρεστοι , γεγονός πού το βιώναμε στις εκθέσεις πού συμμετείχαμε με σκύλους ιδιοκτησίας μας & κυρίως εκτροφής μας . Πρώτοι εμείς εμφανίσαμε Μολοσσικούς Ποιμενικούς το 1992 (βλέπε Ασπρούλης & Τρίτος ) αλλά & τον Καψάλη το 1995 πού κατ’αρχήν οι κριτές του ΚΟΕ τον χαρακτήρισαν διασταύρωση Ελλ. Ποιμενικού με Μπόξερ . Στην επιχειρηματολογία πού αναπτύξαμε περί της γνησιότητας του συγκεκριμένου Μολοσσικού το απεδέχθησαν & τον αναγνώρισαν σαν καθαρό δείγμα . Εκτοτε & το 1997 εμφανίσαμε τον Μπέκιο .( χρωστούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΒΑΡΣΑΝΗ από το Ανήλιο του Μετσόβου πού μας παραχώρησε τον διακεκριμένο σκύλο του Μπέκιο από την  πατρογονική του Φυλή . )  Στην αναγνώριση προσεπάθησε η κριτής να τον απορρίψει , πώς δήθεν είχε λαβιδοδοντία με τάσεις υπογναθισμού ( αν & ητο ήδη 7 ετών ) . Αυτός ο σκύλος έμελλε να γίνει ο μπροστάρης της ανάδειξης του Μολοσσικού σκύλου κερδίζοντας 7 φορές τον τίτλο Καλύτερος Φυλής .
     Από τά παιδιά  τά εγγόνια & τά δισέγγονα του  το Κυνοτροφείο μας καθιερώθηκε σαν ο κύριος εκφραστής της επερχόμενης μεταρύθμισης &  διαχωρισμού της φυλής του Ελληνικού ποιμενικού στις επιμέρους 3 φυλές . Ο Αίαντας επιβήτωρας του κυνοτροφείου μας είναι δισέγγονος του με πανομοιότυπα. μορφολογικά  & ψυχικά χαρακτηριστικά . Πανίσχυρος σιωπηλός με ατσάλινο νευρικό σύστημα , πλήρως υποταγμένος & αφημένος στις εντολές μας , είναι μακρύς με σωματικό βάρος στα 65 kg . Γενικότερα οι ποιμενικοί μας διακρίνονται από τις παρακάτω ιδιότητες :
Πολύ καθαρά ζώα .
   Ζώα πολύ υπεύθυνα στην εργασία τους . ( Προστασία χώρου – οικόσητων ζώων – αγαπημένων ανθρώπων.) Αδιάφθοροι φύλακες .
Ζώα αμυντικά ,ιδιαίτερα μετριοπαθή με κλιμακούμενη αποτρεπτική αντίδραση εξελισσόμενη σε επιθετικότητα ανάλογη με τις προκλήσεις .
Πανέξυπνοι ως εκ τούτου αρκετά δυσκολοεκπαίδευτοι & δύσχρηστοι μέχρι να βεβαιωθούν για την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τον άνθρωπο ηγέτη τους .
Αρκετά ανεξάρτητοι με πανίσχυρο νευρικό σύστημα  ( ιδιαίτερα σωστές αποφάσεις χωρίς τάσεις Πανικού .)
Εάν δεν φροντιστούν από την παιδική τους ηλικία εξελίσσονται σε ημιάγριοι .

Εφόσον τους κερδίσεις είναι μαζί σου μέχρι τον θάνατο τους .

 

ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ

ΑΙΑΣ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

aia34

 

ΑΡΓΟΣ – ARGOS

 

argos

greekshepherdstalionargos

MHTEPEΣ

ΘΑΛΕΙΑ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

thalio33

ΗΛΙΣ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ  

ilis31

ΝΕΦΕΛΗ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

nef31

 

MORE PHOTOGRAPHIC MATERIAL

stovouno1
poimenas

 

e1lelel
elelel
helle
helle2
thali12