AM PITBULL TERRIER

Πρώτο εκτροφείο Αμέρικαν Πίτμπουλ Τερριέ στην Πελλοπόνησο απο το 1987.

ma
pit2

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΤΕΡΡΙΕ (PIT BULLDOG)

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι μικρομεσαίος έως μεσαίος σε μέγεθος σκύλος, από έντονα ως πολύ έντονα χτισμένος μέ πανίσχυρους μύς που εκφράζουν … την δυσανάλογα μεγάλη για το μέγεθος του δύναμη, ευκινησία και αντοχή . Το σώμα του χαρακτηρίζεται σαν μακρύ. Γραμμές κρανίου – ρύγχους παράλληλες , ενώνονται από ένα καλά τονισμένο και σχετικά βαθύ στοπ . Το πλάτος του κρανίου πρέπει να αντίστοιχεί περίπου στο 66 % του πλάτους του στήθους . (μετρώντας το στό ύψος τον ωμών) . Το πλάτος του κρανίου είναι επίσης 20% μεγαλύτερο στα μάγουλα (βάσεις σιαγώνων) από το λαιμό στη βάση του κρανίου. Τα υπερόφρυα τόξα είναι τονισμένα αλλά όχι ιδιαίτερα. Η γραμμή ρύγχους είναι ευθεία έως τη μύτη . Τα χείλη είναι σφιχτά και όχι ιδιαιτέρα αναπτυγμένα ώστε να κρέμονται . Η κάτω σιαγώνα πρέπει να είναι καλά αναπτυγμένη πλατειά βαθιά και πανίσχυρη .

Η αναλογία μήκους ρύγχους προς μήκος κρανίου είναι ιδανική στο 66% (2/3) .

Ο κορμός πρέπει να είναι βαθύς μέτρια προς αρκετά φαρδύς με αρκετό χώρο για καρδιά και πνεύμονες. Ιδανική κατασκευή το πλάτος και το βάθος του θώρακα (παρατηρώντας το σκύλο ανφάς) πρέπει να είναι ίσα . Τα πλευρά πρέπει να εκτείνονται μέχρι πίσω και να ανοίγονται καλά ξεκινώντας από τη σπονδυλική στήλη ώστε προχωρώντας προς το στήθος πλαταίνουν για να δημιουργήσουν ένα κορμό που φτάνει μέχρι τους αγκώνες του σκύλου . Προσωπική επιλογή μας είναι οι σκύλοι με μεγάλο βάθος θώρακα, Ακόμα και το βάθος να ξεπερνά τον αγκώνα του , πού Θεωρητικά υπολείπεται ο σκύλος σε ευλυγισία ( πλευρικές κινήσεις ) , εξασφαλίζοντας όμως πολύ χώρο για την καλύτερη ανάπτυξη καρδιάς και πνευμόνων άρα καλύτερη οξυγόνωση των μυών , απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρακτηρίζεται ένας σκύλος εξόχως εργασιακός. Η πλάτη πρέπει να είναι δυνατή και σταθερή , μια αδύναμη πλάτη υποκρύπτει κάποια δομική αδυναμία της σπονδυλικής στήλης και αδύναμο μυικό σύστημα . Πρέπει να διατηρεί ωστόσο αρκετή ελαστικότητα ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην ευλυγισία του σκύλου . Η κορυφογραμμή της πλάτης πρέπει να έχει μια ελαφριά κλήση από την ωμοπλάτη προς τη λεκάνη . Η οσφυϊκή χώρα πρέπει να είναι κοντή ελαφρά καμπυλωτή στην κορυφή τον γοφών και μυώδης , αλλά σαφώς στενότερη από τη θωρακική κοιλότητα . Οι γοφοί είναι ελαφρά επικλινείς προς τα κάτω .

Οι πατούσες στρογγυλές αψιδωτές , πάτημα τύπου γάτας , τα κόκκαλα πρέπει να είναι μέτριας διατομής , ούτε πολύ χοντρά (τύπου μαστίφ) ούτε πολύ λεπτά (τύπου ιχνηλατών) . Η ουρά βρίσκεται στο τέλος της κορυφογραμμής της πλάτης , ξεκινά χοντρή που προοδευτικά λεπταίνει σε μήκος , σχεδόν στους ταρσούς του σκύλου όταν κρέμεται, ενώ φαίνεται περίπου οριζόντια όταν βρίσκεται σε κίνηση και ανασηκώνεται ελαφρά όταν βρίσκεται σε ένταση (σε κάποια επίλεκτα δείγματα έχει σχήμα τεθλασμένης γραμμής) .
skitso2
MATIA

Μεσαίου μεγέθους στρογγυλά προς αμυγδαλωτά βρισκόμενα σε απόσταση μεταξύ τους όχι προβαλλόμενα , βρίσκονται χαμηλά στο κρανίο στο ύψος της μουσούδας . Χρώμα από κίτρινο φιδιού μέχρι σκούρο καστανό όχι γαλανά . Μύτη φαρδιά με ανοιχτά ρουθούνια μαύρη , κόκκινη , ρόζ, έως ανοιχτή σταχτί ανάλογα με τον υπόλοιπο χρωματισμό του μανδύα του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα κόκκινα σκυλιά με την κόκκινη μύτη (red , red nose) που συναισθηματικά αναπέμπουν στις παλιές ιρλανδικές γραμμές (old Irish family) .

Σκύλοι πιστοί σύντροφοι- οι σκύλοι εκτροφείς μας , χαρακτηρίζονται σαν (low profile) μέσα και έξω από το σπίτι ,( όταν δέν τους χρειάζεσαι περνούν απαρατήρητοι ) , χωρίς να διεκδικούν το ενδιαφέρον των οικείων τους ενόσω τό απολαμβάνουν οποτεδήποτε τους το προσφέρουμε. Οι αρσενικοί είναι αρκετά ανεξάρτητοι εάν δεν εκπαιδευτούν σοβαρά και κυρίως εάν δεν τους αναθέσουμε κάποια εργασία. {έλξη βαρών, σωματική δεξιοτεχνία (agility), κυνήγι , η προστασία του χώρου και κυρίως της οικογενείας τους την οποία και έμφυτα εμφανίζουν , όχι τόσο του χώρου .

Είναι φιλικά με όλους τους ανθρώπους από ένστικτο και πρέπει πολύ προσεκτικά να μεγαλώσουν και να εκπαιδευτούν ώστε να μετατραπούν σε φύλακες χώρου, κυρίως περιορισμένου, (εντός διαμερίσματος). Οι θηλυκές είναι πιο εξαρτημένες από την οικογένεια και ως εκ τούτου πολύ πιο εύχρηστες ακόμη και ανεκπαίδευτες. Πολλές εργαζόμενες οικογένειες έχουν αναθέσει την προστασία των παιδιών τους , ακόμη και νηπίων σε σκύλους εκτροφής και εκπαίδευσης μας μέχρι και σήμερα. Η καταγωγή τους σαν σκύλοι θηρευτές και συλλήπτες μεγάλων τριχωτών θηραμάτων και οικόσιτων μεγάλων ζωών όπως ταύρων κ.α τους έχουν εφοδιάσει με μεγάλη σωματική ικανότητα αλλά πάνω από όλα με τεράστια αντοχή στον πόνο και απύθμενο ψυχικό σθένος.
Χαρακτηριστικά που όταν ο άνθρωπος φροντίσει να τα αξιοποιήσει δημιουργεί ένα σκύλο τέλειο σύντροφο, μειλίχιο υπομονετικό ,<< καλό Πολίτη μέσα στον κόσμο >> αλλά και μια «πυρηνική κεφαλή» σε αποτελεσματικότητα εναντίον κάθε εχθρικής απειλής. Μεγάλη φυσικά η ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη και χειριστή ενός τέτοιου σκύλου, που ενθουσιάζεται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε αποστολή ακόμη και αυτοκτονίας , προκειμένου να σώσει τη ζωή των ανθρώπων που αγαπά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ο διαρρήκτης καταφέρνει να περάσει μέσα στην κατοικία του ιδιοκτήτη του σκύλου ο οποίος μπορεί να του γλείψει τα χεριά και να τον αφήσει να ξαφρίσει το αφεντικό του .
Εάν όμως ξυπνήσει ο ιδιοκτήτης και έλθει στα χεριά με το διαρρήκτη τότε ο «καλός» με το διαρρήκτη σκύλος μετατρέπεται σε σκύλο που διαλύει κάθε άμυνα του διαρρήκτη και τον μετατρέπει σε ένα αξιολύπητο ανήμπορο αιμόφυρτο θύμα του, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Απαραίτητα πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύεται σωστά στη σωματοφυλακή ώστε να ανοίγει άμεσα το δάγκωμα του όταν λάβει εντολή από το χειριστή ιδιοκτήτη του , αλλά και σαν φύλακας χώρου ώστε να αφήνει το δάγκωμα του όταν ο άνθρωπος αντίπαλος του βρεθεί ξαπλωμένος στη γη με το σκύλο από πάνω του , χωρίς βέβαια να του επιτρέπει να κινηθεί.

Η πολυχρηστικότητα της συγκεκριμένης φυλής ωστόσο είναι ξακουστή κυρίως στην πατρίδα της και δυστυχώς όχι στη δική μας χώρα , πρώτοι σε διαγωνισμούς Schtzhund , συγκέντρωσης κοπαδιών , έρευνας και διάσωσης (search and rescue) από σεισμούς και γεωφυσικές καταστροφές αλλά και σκύλοι θεραπείας (therapy dogs) . Εμείς προσωπικά είχαμε & έχουμε αντιπροσωπευτικα δείγματα της φυλής που χρησιμοποιηθήκαν εκτός από την προστασία των ιδιοκτητών και της οικογένειας τους σαν σκύλοι έρευνας και διάσωσης αλλά και σαν σκύλοι ειδικών αποστολών.
wp9
wp17

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χαλαρή επιγονατίδα με πιθανότητα αυτο-ίασης ,δερματικά προβλήματα. Γενικά δεν παρουσιάζουν πολλά η σοβαρά προβλήματα υγείας.
ΑΣΚΗΣΗ
Είναι σκύλοι με πολυτάραχο εργασιακό παρελθόν με τεράστια δυνατότητα άθλησης , όπως σ’όλα τα κυναθλήματα και σ’άλλες εξεζητημένες εργασίες. Παρ’ όλα αυτά καθημερινό περπάτημα σε συνδυασμό με νοητική απασχόληση σε κάποιο κυνάθλημα η εργασία είναι αρκετό για να έχουμε ένα χαλαρό , ήρεμο τύπο στο σαλόνι μας.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Συνήθως 10-15 έτη
ΚΑΛΛΟΠΙΣΜΟΣ
Ελαφρύ αραιό βούρτσισμα για την απομάκρυνση της νεκρής τρίχας

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Προέρχονται από το Μολοσσό (Μάστιφ – σκύλος για Πόλεμο ) Προφανέστατα ενόσω έχει κατά κύριο λόγο την πλειονότητα των ομοιοτήτων με τους σημερινούς Μολοσσούς σκύλους , διαθέτει και ένα μικρό αριθμό διαφορών από αυτούς όπως είναι: … Το μικρότερο μέγεθος , Η μεγαλύτερη αντοχή – ευελιξία . Επίσης έχει σαν φυσικό αντίπαλο του το μεγάλο κτήνος (ταύρος – αγριόχοιρος – άλογο) Το μικρό μέγεθος του σε συνδυασμό με την ευελιξία του , το καθιστά ιδανικό στην αποφυγή των οπλών και των κεράτων του ταύρου , καθότι προέρχεται από τα bulldogs του μεσαίωνας “bullenbeissers” απεκαλούντο στην κεντρική Ευρώπη και στήν ευρύτερη Βρεττανία (βόρεια Ευρώπη) εκ παραφθοράς του «bitter» δηλαδή σκύλος σύλληψης , υπήρξε σάν δαγκωτής του ταύρου . Έπρεπε να καταφέρει να αρπάξει τον ταύρο από τη μουσούδα (μύτη) ώστε να τον συγκρατήσει επιτοπίως.

Έτσι οι άνθρωποι – χωρικοί να τον προφτάσουν και να τον σκοτώσουν , γλυτώνοντας έτσι από τη λιμοκτονία και την πείνα . Καταλαβαίνουμε λοιπόν το δύσκολο και επικίνδυνο της αποστολής τους . Πως δηλαδή ο σκύλος των 30 kg σταματά τόν γίγαντα των 500 και περισσοτέρων αφηνιασμένων μυικών κιλών . Πιθανή χαλάρωση του δαγκώματος έφερε σαν φυσικό αποτέλεσμα ενός κλάσματος τού δευτερολέπτου : το ξεκοίλιασα από τα κέρατα του ταύρου η την ποδοπάτηση από τις ατσάλινες οπλές του .

Αργότερα ο σκύλος χρησιμοποιήθηκε σαν σκύλος συλλήπτης σε οικόσιτα κοπάδια έναντι ατίθασων και επιθετικών βοοειδών η ζωών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την ανθρώπινη επιτήρηση . Τέλος χρησιμοποιηθήκαν και σε αγώνες εναντίον ταύρου σε αρρένα για θέαμα του «φιλοθεάμονος κοινού» αλλά και μέχρι τις ημέρες μας , σε αντίστοιχα θεάματα εναντίον αρκούδας π.χ. Πακιστάν η Αφγανισταν κλπ . Δυστυχώς στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιηθήκαν και σε κυνομαχιες έως τις μέρες μας , ποντάροντας με στοιχήματα επάνω στους «αιμοτοβαμενους μονομάχους» και αλλάζοντας τα ανάλογα με την εξέλιξη της κυνομαχιας. Λόγω του τεραστίου πείσματος , της ευλυγισίας και της αντοχής τους στον πόνο θεωρούνται οι «βασιλιάδες των παρανόμων αγώνων» .
Σχετικές αναφορές υπάρχουν από τον Εδουάρδο της Υόρκης ο οποίος περιγράφει τις διαφορές ποικιλίες των «alaunt» και ιδιαίτερα στο «alaunt of the butcheries» Δηλαδή ο «μαστιφ σκύλος των χασάπηδων» η αλλιώς «Mastiff Bulldog» . Εκεί περιγράφεται σαν εξαίρετο στο δάγκωμα του ταύρου και σαν εξαιρετικό γουρουνοσκυλο. Επίσης ο Prestwich Eaton σε γράμμα του προς τον George Willingham από το Λονδίνο , ζητά να του αποσταλεί ένας καλός Μαστιφ σκύλος ενώ αυτός θα του στείλει σαν αντάλλαγμα δυο καλά bulldogs.

Υπάρχουν αναγεννησιακοί πίνακες που απεικονίζουν τα bulldogs η “bullenbeissers” του Μεσαίωνα σε κυνήγι αγριόχοιρου και πραγματικά δε θυμίζουν σε τίποτα ούτε το Βoxer , ούτε το Αγγλικό Βulldog ούτε το American Βulldog ούτε το bullterrier αλλά αμιγώς το μοντέρνο American Pitbull Terrier. O ορός terrier κατά ουσία δεν έχει ουσιαστική συμμετοχή στη φυλή που αναφερόμαστε και αποδεδειγμένα προσετέθη ώστε οι κανόνες του UKC να δεχθούν να το καταγράψουν στα μητρώα του (καθότι εγγράφωντο μονό οι κυνηγετικές φυλές και αυτά θεωρούντο ιδανικοίσκύλοι στο κυνήγι του Ρακούν) ίσως υπήρχαν ελάχιστες προσμίξεις με το παλαιό ιρλανδικό terrier πριν 2 αιώνες και από αυτές τις γραμμές να προέρχονται τα ιδιαιτέρως μικρόσωμα δείγματα κάτω των 20 kg

wp13
site025

Η εμπλοκή μας με τη φυλή ξεκίνησε το 1987. Στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε ένα σκύλο ο οποίος παρά τον σοβαρό τραυματισμό που ενδεχόμενα θα του δημιουργούσε ο άνθρωπος ( εισβολέας η εγκληματίας ) θα συνέχιζε τη μάχη δαγκώνοντας τον σταθερά στο οπλισμένο του χέρι τόσο , όσο να συντρίψει το οστό του βραχίονα , αναγκάζοντας τον άνθρωπο να σωριαστεί αβοήθητος στο έδαφος .

Την ιδία χρονιά στο ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ( συγκρότημα συνεργείων) μπροστά στα μάτια τεχνικών και πελατών τους εξελιχθηκε ένα δράμα . Ένας πελάτης μας (του είχαμε εκπαιδεύσει ένα σκύλο του φυλής DOBERMANN) κυνηγήθηκε από ένα μαχαιροβγάλτη που βρισκόταν υπό την επίρρεια κοκαΐνης . Στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί την ιδία του τη ζωή κατέφυγε στον “ΜΑΧ” ένα DOBERMANN εκπαιδευμένο από εμάς να αποφεύγει τρυπήματα μαχαιριού και χτυπήματα ροπάλου και να δαγκώνει το οπλισμένο χέρι . Ο σκύλος ανταποκρίθηκε άμεσα στην προτροπή του αφεντικού του και προσπάθησε όπως είχε εκπαιδευτεί με αποφυγές να γραπώσει το οπλισμένο χέρι με το στιλέτο του κακοποιού. Δυστυχώς το αφεντικό του σκύλου στο άγχος του πίεζε το σκύλο να δαγκώσει άμεσα τον κακοποιό , με αποτέλεσμα ο σκύλος προσπαθώντας να ευχαρίστησει τον αφέντη του να δεχθεί τρία χτυπήματα με το στιλέτο . Το τρίτο χτύπημα ήταν και σφαγιαστικό ( σφαγίτιδα αρτηρία) και ο σκύλος γερμένος στο πλάι και το αίμα του να εκτοξεύεται μισό μέτρο από το λαιμό του πήγε κατά πάνω στον κακοποιό ο οποίος προφανώς από το θέαμα πανικοβληθηκε , σταμάτησε τήν εγκληματική του συμπεριφορά και έπεσε κάτω δεχόμενος τήν απελπισμένη & ηρωική επίθεση τού MAX .
Αφού ευσπεσμένα ο σκύλος μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Νίκου Σινάννη και ράφτηκε στο λαιμό και στο στήθος με τρία επίπεδα ραμμάτων ήταν για εμάς επιτακτική η ανάγκη να βρούμε ένα σκύλο ΗΡΩΑ , που με το μαχαίρι καρφωμένο δεν θα τραβιόταν πίσω για να ξανά επιτεθεί όπως έκανε ο ΜΑΧ , αλλά θα το αγνοούσε και θα άρπαζε το οπλισμένο χέρι.

Μετά από πολύμηνη έρευνα καταλήξαμε στο American Pit-bull terrier , έτσι το Δεκέμβρη του 1987 δυο κουτάβια από Νέα Υόρκη διακεκριμένων σε εργασία και μορφολογία γεννητόρων (PURPLE RIBBON) έφθασαν στα χεριά μας . Το γενεαλογικό τους δέντρο απετελείτο από γραμμές BULLISON 80% και CORVINO 20% . Αυτή τη συνταγή διατηρούμε μέχρι σήμερα , εισάγοντας ανά 4 ετία ένα αρσενικό η ένα θηληκό σκύλο από USA η από ΜΕΧΙCΟ η από CANADA , ιδίων γραμμών 80% BULLISON 20% CORVINO .

wp8

Οι σκύλοι μας έχουν μορφολογία American Staffordshire Terrier , μιας που το Am staff είναι η εκθεσιακή έκδοση του ΑPBT αλλά deep gameness – prey drive – hard biting σκύλων κυνομαχιών , χωρίς όμως ποτέ εμείς να τα χρησιμοποιούμε για κυνομαχίες και ούτε να επιτρέπουμε σε κανέναν πελάτη μας να το πράξει . Βεβαίως δεν παρέχουμε κουτάβια η μεγάλους σκύλους σε υπόπτους ανθρώπους για κυνομαχιες η άλλες παράνομες δραστηριότητες. Όσον αφορά στο χαρακτήρα των σκύλων μας περιγράφεται ανωτέρω, υπερθεματίζουμε σε μία ιδιαίτερη αδυναμία και ενδιαφέρον προστασίας προς τα μικρά παιδιά ( ιδιαιτέρως οι θηλυκές μετατρέπονται σε baby sitters).

wp7
wp12

Δεκάδες περiπτώσεις σκύλων μας όπου έχουν κυρίως σε διαμερίσματα «μεγαλώσει – προστατέψει» οικογένειες με μωρά παιδιά μένοντας πολλές ώρες μόνοι με τα παιδιά στο σπίτι ,το χαρακτηριστικό τους πέρα από τα γενικά χαρακτηριστικά της φυλής , είναι πως πάνε πανεύκολα στο θάνατο τους προκειμένου να υπερασπιστούν τους ανθρώπους που αγαπούν και προστατεύουν (έχουν συγκρατήσει παιδιά να μην πέσουν από σκάλες , να μην τα χτυπήσουν αυτοκίνητα , έχουν βγάλει παιδιά από τη θάλασσα που πνίγονται , έχουν σβήσει φωτιές που άναψαν διπλά σε μωρά παιδιά πέφτοντας επάνω με το σώμα τους με αποτέλεσμα να πάθουν σοβαρά εγκαύματα , έχουν βρει ανθρώπους εξαφανισμένους μεγάλης ηλικίας , έχουν οδηγήσει την Αστυνομία υποδεικνύοντας το δρόμο διαφυγής του εγκληματία , έχουν περάσει από αγωγούς όμβρίων υδάτων σχεδόν φραγμένους από ξύλα , χώματα και πέτρες για να σύρουν σχοινί ώστε να δεθεί πλαστικός σωλήνας ύδρευσης και να γλυτώσει η τοπική Αυτοδιοίκηση Θουρίας από 5 ημέρες εργασιών με JCB και 3 εργάτες κτλπ. )

wp11
wp10
wp6
wp3

wp2wp1

Εμείς προσφέρουμε το WORKING PITBULL ένα ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ όσον αφορά στο ψυχικό τους σθένος και στην τρομακτική τους σωματική δομή και ιδιαιτέρα στή δύναμη των σιαγόνων του . Χαρακτηριστικό τού σκεπτικού μας : Λίγες γέννες επίλεκτες , σε επίλεκτους ιδιοκτήτες λάτρεις της φυλής .

wp5
wp4

site033site034

site035
site036

site037
site038

ΕΠΙΒΗΤΩΡΕΣ

   ΙΒΟΛ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ        ev22                                   
 

ΠΛΟΥΤΩΝ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

Untitled-1

ΜΗΤΕΡΕΣ

 

ΜΑΡΥ ΚΛΑΙΡ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

mary7

ΚΑΛΙ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

1504025_912033595495963_3339279650553119462_n

2821
1it
ppp1
g2
it

pits

ev11evilep2