CANE CORSO

cane corso

 

Περιγραφή :

Είναι μεσαίος προς μεγάλος σε μέγεθος σκύλος , έντονα χτισμένος αλλά κομψός. Με μακρύς & ισχυρούς μύς πού εκφράζουν τη δύναμη , την ευκινησία & την αντοχή. Το σώμα του στο προφίλ χαρακτηρίζεται σαν τετράγωνο & όχι μακρύ , ιδιαίτερα οι αρσενικοί . Το ρύγχος πρέπει να είναι πολύ ευρύ & βαθύ . Το πλάτος του ρύγχους πρέπει να είναι σχεδόν ίσο με το μήκος του. Το μήκος του ρύγχους φθάνει το 34 % του συνολικού μήκους του κρανίου του. Το βάθος του ρύγχους του πρέπει να είναι πάνω από το 50 % του μήκους του . Η πρόσθια επιφάνεια του ρύγχους του πρέπει να είναι επίπεδη & πλατειά . Διαθέτει έντονα αναπτυγμένα υπερόφρυα τόξα . Οι αξονες κρανίου ρύγχους πρέπει να είναι ελαφρά συγκλίνοντες.

 

Ο λαιμός είναι ελαφρά κεκλιμένος , το σχήμα του είναι οβάλ & είναι ισχυρός & ιδιαίτερα μυώδης. Επίσης ισχυρό μυώδες & συμπαγές είναι το σώμα του. Το βάθος του στήθους του πρέπει να φθάνει η & ελαφρά να ξεπερνά το 50/100 του ύψους του ακρωμίου του.Τό δέρμα του είναι αρκετά παχύ . Στην περιοχή του κρανίου του δεν πρέπει να σχηματίζει αναδιπλώσεις ( ρυτίδες ). Η χρωστική ουσία των βλενωδών είναι μαύρη , το ίδιο & η χρωστική ουσία των νυχιών & των πελμάτων. Το τρίχωμα του είναι κοντό λαμπερό σκληρό , πολύ πυκνό με υαλώδη υφή. Το χειμώνα γίνεται παχύτερο. Το μέσο μήκος του είναι 2- 2,5cm . Στο ακρώμιο , στο οπίσθιο μέρος των μηρών & στην ουρά φθάνει σε μήκος τα 3 cm. Στο ρύγχος το μήκος του τριχώματος δεν ξεπερνά το 1 – 1,5 cm . Xρώμα : Μαύρο , γκρί μπλέ , ανοιχτό γκρί μπλέ , ανοιχτό μπέζ , χρώμα του ελαφιού , σκούρο μπέζ , στο μπέζ & στο γκρί μπλέ εμφανίζονται & ραβδώσεις ενίοτε. Το μπέζ & το καφέ εμφανίζουν & σκοτεινή έως μαύρη μάσκα μόνο στο ρύγχος πού δεν πρέπει να υπερβαίνει τη γραμμή των ματιών . Μια μικρή λευκή κοιλίδα στις άκρες & τά πόδια , στη γέφυρα της μύτης & κυρίως στο στήθος είναι αποδεκτή .

site024

 

 

Ιδιοσυγκρασία :

 

Πιστοί σκύλοι , πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν. Είναι πολύ ήσυχοι τόσο γύρω από το σπίτι όσο & μέσα σε αυτό . Το δέσιμο τους με τα παιδιά της οικογενείας τους είναι πολύ ισχυρό , είναι ευφυέστατοι & ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμοι . Εχουν ανάγκη από ηπιότατο χειρισμό & δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε σκληρό ( αψύ ) χειρισμό προβάλοντας παθητική αντίσταση. Στην εργασία τους παρουσιάζονται ενεργοί & ευσυνείδητοι , θυμίζοντας την ακρίβεια ελβετικών ρολογιών . Η κύρια χρήση τους από τον άνθρωπο είναι η προστασία του ιδιοκτήτη τους & των μελλών της οικογενείας του . Εμφανισιακά & συμπεριφοριολογικά δεν σού δίνουν περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων & της ικανότητας τους να στο επιβάλλουν. Είναι αδιάφθοροι , απόλυτα ψυχικά εξαρτημένοι με τον ιδιοκτήτη τους , τρυφεροί ,αβροί & στοργικοί.

 

Ως εκ τούτου δεν διεκδικούν την προσοχή & τη στοργή με άτσαλο & απαιτητικό τρόπο , αλλά περιμένουν υπομονετικά πότε ο άνθρωπος τους θα ευαρεστηθεί να ασχοληθεί μαζί τους , έστω & για ένα φευγαλέο χάδι . ( Αντίθετα από τις κεντροευρωπαικές ποιμενικές φυλές πού διαχυτικά & επίμονα το απαιτούν . ) Η καταγωγή τους από τους αρχαίους Πολεμικούς Σκύλους αλλά & η αδιάκοπη ανά τους αιώνες θηρευτική τους χρήση από τον άνθρωπο σαν κυνηγόσκυλοι σκληρότριχων θηραμάτων ( Αγριόχοιρος , Αρκούδα & άλλα ) τους έχουν εξασφαλίσει αταλάντευτη επιμονή , τεράστια ψυχικά αποθέματα & πολύ υψηλή αντοχή στον πόνο . (Σε υψηλής ποιότητας εργασιακά δείγματα ). Τά ανωτέρω χαρακτηριστικά της φυλής τους , μπορούν να τούς μετατρέψουν σε αδυσώπητους τιμωρούς τού η των εισβολέων του χώρου πού έχουν αναλάβει υπό την προστασια τους & κυρίως των ανθρώπινων μελλών της οικογένειας τους. Επιζητούν να βρίσκονται μαζί τους σχεδόν πάντα με οποιοδήποτε κόστος γι αυτούς. Ως εκ τούτου για την αγαστή συμβίωση με έναν τόσο ισχυρό σωματικά αλλά & ψυχικά σκύλο είναι απαραιτητότατη η σωστά θεμελιωμένη & σοφά δομημένη εκπαίδευση του , όχι μόνο στη βασική υπακοή αλλά & στη σωματοφυλακή ώστε να είναι πλήρως ελέγξιμος από τόν η τούς ιδιοκτήτες του την στιγμή πού έχει συμπλακεί με κάποιον εισβολέα. Διαφορετικά καλύτερα να μην διαθέτωμε έναν τέτοιο σκύλο , καθότι η ζημιά πού θα επιφέρει θα είναι από σοβαρή ( αναπηρία ) μέχρι καταληκτική.

 

Αν & είναι καχύποπτος από τη φύση του με ξένους ανθρώπους, θα το σκεφτεί καλά πρίν αποφασίσει να επιτεθεί ( σε αντίθεση με πολλές άλλες φυλές προστασίας ), σίγουρα όμως εφόσον εμπλακεί θα βγεί νικητής , αρνούμενος να εγκαταλείψει τη μάχη. Το ίδιο ισχύει & για τη συμπεριφορά του με άλλα ζώα μιάς πού είναι ιδιαίτερα ανεκτικό & κοινωνικό ζώο.

 

Υψος – Βάρος :

 

Aρσενικοί 64 – 68 cm , 45 – 60 kg

 

Θηλυκοί 60 – 64 cm , 40 – 48 kg

 

Προβλήματα υγείας :

 

Oπως όλοι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μαστίζονται από ισχιακή δυσπλασία ( βλέπε Χρυσή Εγγύηση ) ως επίσης & δερματολογικά προβλήματα όπως σόλες τις κοντότριχες φυλές . Επίσης εντρόπιο – εκτρόπιο των βλεφάρων , προβολή αδένα του Harder. Ασκηση : Είναι ζώο με έντονα εργασιακό παρελθόν & ως εκ τούτου έντονο περπάτημα η ελαφρύ τρέξιμο θα ήταν ιδανικό σε συχνή βάση εβδομαδιαία , ώστε αφενός να διατηρεί καλή φυσική κατάσταση , αφετέρου να διαμένει άνετα ήρεμο ακόμη & μέσα σε μικρό διαμέρισμα. Απαγορεύονται οι σκάλες & τα άλματα μέχρι την ηλικία των 17 μηνών .

 

Προσδόκιμο διαβίωσης :

 

11 – 13 έτη.

 

Καλλωπισμός :

 

Eλάχιστη φροντίδα , ελαφρύ αραιό βούρτσισμα κυρίως για απομάκρυνση της νεκρής τρίχας .

 

Καταγωγή :

ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΜΟΛΟΣΣΟΥ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ (ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ 382 Π.Χ)

molossus

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ CANE CORSO

 

Διατηρείται απαράλλακτος με την αρχαία του μορφή ακόμη & σήμερα . Υπάρχουν γλυπτά αγαλματίδια του 2ου & 3ου αιώνος μ.χ. ευρήματα , θαμμένα στην Αρχαία Πομπηία & αλλού πού το αποδεικνύουν αναφανδόν. Επίσης Μεσσαιωνικές εικαστικές παραστάσεις & αγάλματα αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα της μορφής τους. Είναι βέβαιο πώς κατάγεται κατευθείαν από τον Ελληνικό Μολοσσό ( Μολοσσός Ηπείρου , Ελληνικός Ποιμενικός Μολοσσικός ) τον οποίο σκύλο εγνώρισαν οι Ρωμαίοι αφενός στα πεδία των μαχών εναντίον του Ελληνα βασιλιά της Ηπείρου τού Μολοσσού Πύρου , αφετέρου στη μάχη της Πύδνας το 168 π.χ. όπου θαυμάζοντας την μαχητικότητα & την αυταπάρνηση του προς τους Μακεδόνες & εναντια στους Ρωμαίους . Νικώντας & κυριαρχώντας οι Ρωμαίοι πήραν μαζί τους στη Ρώμη 100 απ’αυτούς τους πολεμικούς Μολοσσικούς κύνες .

site023
site022
site019

Χρησιμοποιήθηκε στο Κολοσσαίο για θέαμα μέσα στην αρρένα εναντίον Λεόντων ,Τίγρεων , Αρκούδων , εναντίον Μονομάχων κ.λ.π. , εξού & η ονομασία Canis Pugnax ( σκύλος σαγώνιας ) . Χρησιμοποιήθηκε επίσης μέχρι & σήμερα σαν κυνηγόσκυλος σκληρότριχων θηραμάτων ( αγριόχοιρος – αρκούδα ) , αλλά κυρίως συνέχισε να χρησιμοποιείται στον πόλεμο εναντίον του εχθρικού ιππικού διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των Ρωμαικών Λεγεώνων . Στο Μεσσαίωνα συνέχισε να χρησιμοποιείται σαν Πολεμικός σκύλος αλλά λόγω του ότι οι ιππότες ήσαν σιδηρόφρακτοι η αποστολή τους δυσκόλεψε δραματικά . Τους φορούσαν ειδικά δερμάτινα σαμάρια με μεταλικές υποδοχές στην πλάτη τους γεμάτα ευφλεκτα υλικά , τά οποία ανέφλεγαν την ώρα πού τους εξαπέλυαν εναντίον του εχθρικού ιππικού. Αυτοπυρπολούμενοι οι σκύλοι επετίθεντο , ενώ το εχθρικό ιππικό διέλυε το σχηματισμό του καθώς έντρομα τα πολεμικά άλογα ετρέποντο σε φυγή.

 

site018
site021
site020

Αναγνώριση :

 

FCI , NKC , Apri, ACR , DRA , AKC , NAPR , KOE .

 

Σχετικά πρόσφατα αναγνωρίστηκε αν & είναι αρχαιοτάτη φυλή σκύλων & αιμοδότης όλων σχεδόν των Μολοσσικών & Μολοσσοειδών φυλών σκύλων όπως : Mαστίνο Ναπολιτάνο , Ντόγκ του Μπορντώ , Ισπανικός Πρέσσα ντε Κανάριο , Ροττβάιλερ , Ντόμπερμαν , Μπόξερ , Μεγάλος Δανός , Ντόγκο της Αργεντινής , Αμερικάνικος πίτμπουλ τέρριε , Αμερικάνικος Σταφορντσάιρ τέρριε , Αγγλικός Μπούλντογκ , Αμερικανικός Μπούλντογκ κ.α. Το όνομα του συναποτελείται από το λατινικό Cane δηλαδή Κύνας & Corso παραφθοράς του Κόρτος , στα Ελληνικά σημαίνει φράκτης . Είναι δηλαδή στήν καθομιλουμένη το Μαντρόσκυλο ( βλέπε Ελληνικός Ποιμενικός ). Ίδια ονοματοθεσία & χρήση με τον πρόγονο του Μολοσσό πού εχρησιμοποιείτο σαν σκύλος Πυλωρός , Πολεμικός & << ακολουθών τοίς προβάτοις >> σύμφωνα προς τον Οππιανό τον Αππαμέα . Ενώ παλαιότερα εφιλοξενείτο σ’ολόκληρη την Ιταλία στο πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο στη Νότια Ιταλία & κυρίως στις περιοχές της Pulia ,Lucania & Sannio .

 

Eμείς ασχοληθήκαμε με την εκτροφή αυτής της ένδοξης & σπουδαιοτάτης φυλής εξ ανάγκης εύρεσης του υπέρτερου σκύλου για Προστασία .Από το 1988 παράλληλα σχεδόν με την εκτροφή των Αμ. Πίτμπουλ. Το 1989 ανακηρύχθηκε πρώτος ο σκύλος εκτροφής μας Κρόνος στην έκθεση μορφολογίας του ΟΚΑ στο Ολυμπιακό στάδιο στην Καλογρέζα. Εκτοτε διψήφιος αριθμός σκύλων εκτροφής μας σε δική μας ιδιοκτησία η σε ιδιοκτησία πελατών μας , κατέκτησαν πρώτες θέσεις στους διαγωνισμούς μορφολογίας . Ολοι οι ανωτέρω σκύλοι αρσενικοί & θηλυκοί υπήρξαν & υπάρχουν γλυκύτατοι αφοσιωμένοι σύντροφοι μοναχικών ανθρώπων & οικογενειών με η χωρίς παιδιά . Οι περισσότεροι εξ αυτών ζούν μέσα σε διαμέρισμα . Χαρακτηριστικές περιπτώσεις : o ένας περιμένει την κουρασμένη αφεντικίνα του έξω από το μπάνιο με το μπουρνούζι στο στόμα η το αναγκαστικό εγερτήριο 3 :00 π.μ. & η απαμάκρυνση από την κατοικία όλης της οικογένειας μισή ώρα πρίν από πανίσχυρο καταστρεπτικό σεισμό κ. α.

 

ΕΠΙΒΗΤΩΡΕΣ

 

ΧΑΟΣ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ          

xaosthumb 

 

 

MHTEPEΣ

 

ΚΛΩΘΩ ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

   klothothumb

 

EKATH ΠΥΛΗΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

 

                                          ekatithumb

 

korsi11

korsi13

korsi12

kreoul11
xer
nioth
kani1
kani2
kani3
<kani4

cns31
cns32